Udvikling Holstebro vil undersøge om borgerne i Holstebro føler sig utrygge på Sortestien ved strækningen under parkeringshuset.
Af: Kathrine Møller Nielsen
Holstebro Udvikling sætter fokus på tryghed i uge 10. De vil undersøge trygheden ved Sortestien, der strækker sig fra Ellebæk-kvarteret og Oluf Rings Vej og ind til Holstebro Rådhus. De har specielt øjnene på den del af stien, der løber under parkeringshuset, som ligger på hjørnet af Skolegade og Bisgårdgade.
Administrerende direktør for Holstebro Udvikling Maj Britt Rosenmeyer Olsen siger, at deres initiativ hænger sammen med Lige Holstebro. De sætter fokus på FN’s verdensmål nummer 5, med deres egen fortolkning.
”Vi vælger ikke kun at se på lighed mellem kønnene, men kigger på lighed i sammenhæng med tryghed. Alle folk skal have lige adgang til alle byens rum, ” siger Maj Britt Rosenmeyer Olsen.
Parkeringshuset tiltrækker uheldig aktivitet
Holstebro Udvikling vil undersøge trygheden ved parkeringshuset og Sortestien. Maj Olsen fortæller, at det handler om at stierne og parkeringshuset ikke bliver brugt i så høj grad, som de kunne ønske.
”Parkeringshuse er et traditionelt problematisk område, fordi de er lukkede, og det betyder, at de nogle gange kan tiltrække uheldig aktivitet, der ikke er tiltænkt et P-hus, ” siger Maj.
Maj mener, at det er ærgerligt, hvis borgerne vælger at bruge andre veje, når de færdes i bil eller på stierne. Undersøgelsen er vigtig, da de håber på at få nogle ideer, så de kan løse problemet, hvis det viser sig, at utrygheden er en af grundene til at parkeringshuset og stierne bliver undgået af nogen borgere.
Flere utrygge kvinder end mænd
Selvom rapporten endnu ikke er færdig, har vi på Holstebrev sendt en rapporter ud, for at spørge nogle af de beboere, der går på strækningen, hvad de tænker.
Der er en tendens til, at en del af kvinderne føler sig utrygge og undgår strækningen om aftenen. Katja på 25 år fortæller:
”Jeg ville ikke turde gå her alene om aftenen. Det er skummelt og der mangler lys. Jeg ville kun føle mig tryg, hvis jeg gik med en mand.”
Kirsten på 60 år er ikke så utryg på stien, men fortæller at det især er trappeopgangene op til parkeringshuset, der kan få hendes hår til at rejse sig:
”Der sidder nogle gange en masse unge mennesker i trappeopgangene. Jeg vil ikke sige, at jeg er bange, men jeg tænker da over det, ” fortæller Kirsten.
Alle de udspurgte mænd mente ikke at de følte sig utrygge på strækningen, men Simon på 37 år, kan godt undre sig til tider, når han tager til og fra arbejde.
”Man ser en gang imellem betjente, der stopper op. I opgangene ser jeg tomme flasker og andre efterladenskaber. Det kan jeg godt undre mig over,” siger Simon.
Borgerne får mulighed for at deltage
I slutningen af ugen vil Udvikling Holstebro udarbejde en rapport ud fra det data de har indsamlet gennem Holstebros borgere gennem et elektronisk spørgeskema samtaler med borgerne.
I samarbejde med Teknik og Miljø udvalget i Holstebro Kommune, vil Udvikling Holstebro bruge rapporten til at vurdere, om der er brug for nye tiltag i Holstebro, for at gøre byen mere tryg og attraktiv. Viser rapporten et tegn på en øget utryghed ved strækningen, vil Udvikling Holstebro se på de tilbagemeldinger de har fået og sørge for at borgerne selv får mulighed for at få indflydelse på, hvilke ændringer der skal ske.