Holstebro Musikskole fanget i politisk limbo

Foto: mgkmidtvest.dk

I 2021 besluttede Statens Kunstfond, at de musikalske grundkurser i b.la. Holstebro Kommune skulle skæres i støtten. Dengang blev de reddet på målstregen af en midlertidig kompensationsordning, der står til at udløbe i år. Der er stadig ikke landet en ny aftale, og nu stiger presset for at finde en løsning.  

Af Bjørn van Overeem Hansen

Statens Kunstfond valgte i 2021 at omfordele pengene til landets MGK-centre, så de tre skoler i hhv. Holstebro, Kolding og Køge kommune skulle spare til fordel for, at centrene i de større byer kunne få flere penge.

Tilbage i 2021 lavede fonden dog en midlertidig kompensationsordning, så musikskolerne fortsat ville modtage den samme støtte frem til 2023.

Bevillingen udløber derfor i år, og der er endnu ikke fundet en ny løsning. Det bekymrer både skoleleder og borgmestre.

”Lige nu ved vi ikke, hvor mange elever vi kan optage efter sommerferien,” lyder det fra Musikskoleleder for MGK i Holstebro, Jens Dammeyer Sørensen.

Hvis besparelserne bliver en realitet, vil MGK i Holstebro skulle spare 750.000 kr. om året.

”I dag har vi 65-67 elever i hele centeret, men hvis vi ikke får forlænget den midlertidige bevilling, får vi 10-12 færre pladser. Derfor håber vi meget, at der lander en løsning inden sommerferien. De nye elever starter jo til august.”,  siger Jens Dammeyer Sørensen.

Borgmestre i opråb

De otte borgmestre i de berørte kommuner (Kolding, Esbjerg, Sønderborg, Køge, Herning, Skrive, Viborg og Holstebro) har i sidste måned sendt et åbent brev til kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), hvor de gør opmærksom på, at det haster med en ny aftale for MGK-kurserne:

”Vi håber og tror, at der stadig er politisk vilje til en permanent løsning” skriver de i brevet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kulturminister Jacob Engel-Schmidt, men han skriver følgende til altinget.dk:

Jeg er opmærksom på MGK-centrenes situation. Jeg kommer til at drøfte sagen med ordførerne bag aftalen i den kommende tid”.

Optagelsesprøverne til MGK i Holstebro er allerede i fuld gang, men hvor mange af de håbefulde elever, der kan blive optaget, må de kommende ugers forhandlinger vise.