Louise er bekymret: ”Jeg kan ikke forstå, at jernstøvet ikke er sundhedsskadeligt”

Louise van Putten står i sin indkørsel, hvorfra man i baggrunden kan se BIRN’s skorstene, som to gange i år har pustet jernstøv udover Vængerne i det vestlige Holstebro. Fotograf: Marlene Møller Holm

Efter flere udslip af jenstøv fra BIRN jernstøberi, mødes BIRN og Vængerne Grundejerforening for at drøfte sagen. Tilbage står Louise van Putten, der savner mere information om jernstøvet fra himlen, og om hvorvidt støvet er skadeligt for beboerne i området.

Af: Marlene Møller Holm

Da Louise van Putten købte sit hus i det vestlige Holstebro, var der ingen, der fortale hende, at der indimellem daler jernstøv ned fra himlen. Hendes nabo fortalte hende det måske i forbifarten, og så tænkte hun ikke mere over det, før hendes hvide bil en dag var dækket af fint, rustfarvet støv.

Støvet stammede fra jernstøberiet BIRN på Frøjkvej, som indimellem får hul i en af filterposerne i deres skorstene, hvorefter vinden bærer støvet ned over boligkvarterer i området.

Den 22. februar fik hun sin bil tilbage, efter den var blevet poleret for rustpletter, da BIRN havde haft en mand ude og konstatere, at der havde været et udslip. BIRN’s forsikring betalte for poleringen, men den 5. marts kan hun igen konstatere, at der er flyverust på hendes nypolerede bil. Men det er ikke kun pletterne på hendes bil, der bekymrer Louise van Putten:

”En af mine naboer har en video, hvor man kan se, at jernstøvet er magnetisk. Jeg kan jo ikke rigtig forstå, at jernstøvet så ikke er sundhedsskadeligt, især når der er flere udslip på kort tid. Men det er jo problemet, jeg er jo ikke ekspert på området, og vi får ikke noget at vide direkte fra BIRN.”

Informationsniveauet er meget lavt

Louise van Putten undrer sig over, at BIRN ikke kontakter deres naboer, når de har haft et udslip. Især fordi pletterne er meget lettere at fjerne, hvis man opdager dem hurtigt, og hun synes, oprydningsarbejdet efter hvert udslip er udmattende.

”Jeg er alene med to børn, og det er tidskrævende at skulle være i kontakt med BIRN, forsikringsselskabet og ham, der skal polere min bil. Jeg har ikke engang orket at kontakte dem efter sidste udslip.”

Ved de sidste to udslip er det den lokale facebookgruppe, der har holdt lokalsamfundet orienteret.

Lars Jørgensen, der er teknisk direktør hos BIRN, har forståelse for, at beboere i området ønsker mere information.

”Vores overvågningssystemer er ikke så fintfølende, at de med det samme kan sladre om små udslip, og vi har svært ved at vide, hvordan vindretningen var, lige da udslippet skete. Derfor er målet heller ikke bare at højne informationsniveauet, men i stedet at sætte en stopper for flere udslip,” forklarer Lars Jørgensen.

Støvet er ikke skadeligt

Selvom jernstøberiets overvågningssystem ikke opfanger små udslip af jernpartikler, forsikrer Lars Jørgensen om, at systemet ville opfange, hvis udslippet var større, end BIRNs miljøgodkendelse tillader.

”Jernstøvet er jo flyverust, som også er naturligt forekommende i naturen. Det er ikke som sådan magnetisk, men det er jo magnetiserbart, fordi det er jern,” påpeger Lars Jørgensen.

Netop spørgsmålet om sundhedsfaren ved støvet vil blive et punkt på dagsordenen, når BIRN og Vængerne Grundejerforening mødes den 9. marts for at drøfte, hvad der skal ske fremadrettet:

”Vores hovedpunkter på dagsordenen er, at vi ønsker et højere informationsniveau fra BIRN’s side. Derudover vil vi gerne vide, om deres arbejdsmetoder har ændret sig, siden embedslægen i sin tid forsikrede os om, at nedfaldet er ufarligt,” fortæller Jens Laurberg, der er formand for Vængerne Grundejerforening.

Du kan læse mere om jernstøvet i artiklen herunder: