Kvindernes Kampdag i Holstebro: ”Vi vil ikke skamme os!”

Kvindernes internationale kampdag blev fejret i Holstebro Kirke med kvindekoncert. Foto: Anna Ravn

Kvindernes internationale kampdag blev fejret i Holstebro Kirke med kvindekoncert. I kirken mødte både voldsramte kvinder og lokale op.

Af Anna Ravn

Holstebros Kirketårn skærer igennem eftermiddagssolen og kaster skygger på torvet. Foran indgangen sidder der en enlig mor og leger med sin søn. Hun er fra Holstebro Krisecenter og er mødt op for at fejre kvindernes internationale kampdag sammen med de andre kvinder, der også er flygtet fra deres voldelige partnere.


Den blå anemone

For over hundrede år siden stiftede den tyske feminist, Clara Zetkin, kampdagen. Nu, mange år senere, er kvinder verden over igen samlet for at sætte fokus på ligestilling.

Et af stederne er i Holstebro Kirke. Her er kampdagens hovedtema skam. Kvindekoncerten er nemlig arrangeret i samarbejde med Holstebro Krisecenter. Centerlederen, Karin Houmann, er hovedtaler til arrangementet og oplever, at mange voldsramte kvinder bærer rundt på en følelse af skam: Skammen over at bo på et krisecenter. Skammen over stadig at savne sin voldelige partner. Skammen over at have budt sit barn det:

”Men nu er det slut med at skamme sig!”, lyder det fra kampdagens hovedtaler, Karin Houmann.

Karin Houmann er kampdagens hovedtaler. Foto: Anna Ravn


Kvinderne fra krisecentret nikker. Den ene af kvinderne stryger sin datter på panden, som sidder sammenkrøllet på kirkebænken, mens tonerne fra pianisten så stille byder på sang:

Ukuelig og sikker
trods ensomhed og gus
som om alverdens modgang her
har givet den et større værd

Visen om Kaj Munks Blå Anemone fylder det store kirkerum ud med sagte kvindesang. Præstens dybe røst bryder med de lyse toner, når han rømmer sig, så det giver genklang i kirkens golde mure.

Budskabet i sangvalget er ikke til at tage fejl af. Trods ensomhed og gus står den fine anemone fast, ukuelig og sikker. Den Blå Anemone er et digt om det tilsyneladende svage væsen, der nægter at lade sig kue og overvinder omgivelsernes modstand:

”Kender vi nogen, der kender det?” spørger Karin Houmann ud i kirken. Mens kirkeklokkerne kimer med til sangen om den skrøbelige blomst, der finder sit værd trods alverdens modgang.