Thorsminde Havn er det sted i Danmark, hvor der landes allerflest taskekrabber. Alene sidste år fangede de lokale fiskere krabber for godt 4,3 mio. kr. Men en nyfortolket EU-lov kan snart sætte en stopper for det lukrativekrabbefiskeri langs den jyske vestkyst.
Af Bjørn van Overeem Hansen
THORSMINDE. Fiskeriet i Thorsminde er presset. Engang var der mere end 80 aktive kuttere i den lille vestjyske by, i dag er der kun tre tilbage i havnen. Der er mange årsager til tilbagegangen, men én ting, som fiskerne er godt trætte af, er de rigide EU-regler:
”De små landfiskere har ikke andet end krabbefangsten tilbage. Der kommer ikke mange fisk ind til land længere, så vi er meget afhængige af krabberne”, fortæller krabbefisker Jesper Jensen fra Thorsminde. ”Med den nye EU-regel bliver det endnu sværere for os. Jeg er bange for, at det bliver det sidste søm i kisten”.
Den nye EU-regel, som træder i kræft 1. maj 2023, betyder, at der fra Nordsøen maksimalt må landes 75 kg aftagne krabbekløer eller 1 vægtprocent af den samlede fangst. Sidste år blev der fanget ca. 65 tons taskekrabbe i Thorsminde og omkring 400 tons på landsplan.
Jesper Jensen mener dog godt, at han kan fortsætte med sit krabbefiskeri, på trods af den nye regel:
”Da jeg fanger mine krabber med tejner, kan jeg tage dem hele i havn. Hvis man fisker med garn, har man ikke den mulighed. Derfor vil det ramme garnfiskerne meget hårdere”, fortæller han. ”Jeg er trist over, at man vælger at lave sådan en regel, samtidig med, at man ikke sørger for økonomisk støtte til dem, der bliver ramt.”
Jesper Jensen er en af de sidste krabbefiskere tilbage i Danmark. Om det stadig kan betale sig at fange skaldyrene efter den nye regels effektuering, må tiden vise. Reglen træder efter en overgangsperiode i kraft efter 30. april 2023.