”Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund”, sådan lød regeringens udspil i 2021, hvor nærhed og uddannelser udenfor landets store byer var i højsædet. I dag – to år senere – dropper den nye SVM-regering krav om at få flyttet 800 studiepladser væk fra de fire største byer. På VIA University College i Holstebro tror de fortsat på en lys fremtid.
Af Karoline Hüche Bentzen
I 2021 blev den daværende regering enig om at oprette 1.000 nye studiepladser på henholdsvis pædagog-, sygeplejerske-, lærer- og socialrådgiveruddannelses i de mindre byer. Derudover blev uddannelsesinstitutionerne pålagt at flytte 800 studiepladser på de fire velfærdsuddannelser væk fra de store byer.
I det nye regeringsgrundlag dropper SVM-regeringen at udflytte velfærdsuddannelserne til de mindre byer. Det betyder, at uddannelserne frit må vælge, hvor de vil placere de 1800 ekstra studiepladser. Det sker efter, at antallet af elever på velfærdsuddannelserne i de mindre byer er dalet med 21 procent sammenlignet med 2019.
Velfærdsuddannelser i Holstebro
I lokalsamfundet i Holstebro har uddannelsesinstitutionen VIA University College stor betydning for byens omdømme. På Campus VIA i Holstebro tilbyder de netop regeringens omtalte velfærdsuddannelser. Biblioteksleder Marianne Pedersen mener, at Holstebro trods byens størrelse er kendt som en uddannelses by.
”Vi har ikke ambitioner om at nå universitetsniveau, men det betyder rigtig meget for byen, at vi er i stand til at holde på de unge mennesker. Derudover får vi også en helt masse unge mennesker til byen på grund af udbuddet af professionsuddannelser,” fortæller Marianne Pedersen.
Fremtiden ser lys ud
I Holstebro skete der også et markant fald i antal ansøgere på velfærdsuddannelserne i 2022. Med kun 464 kvote 2-ansøgere til de syv forskellige uddannelser i Holstebro, udgjorde det en nedgang på 38,8 procent i forhold til 2021.
Men på trods af det lave antal ansøgere mener Marianne Pedersen ikke, at det handler om Campus i Holstebro. Det handler ifølge hende om et generelt lavt antal ansøgere på samtlige videregående uddannelser, blandt andet grundet den daværende Covid 19-pandemi.
”Der har før været nedgang i antal ansøgere, men jeg tror på en lys og venlig fremtid for VIA i Holstebro,” fortæller Marianne Pedersen.
På trods af regeringens nye udspil, og en sommer med få antal ansøgere er der håb at hente på VIA University College i Holstebro, som fortsætter med at være en uddannelses by.