Borbjerg væbnet med tålmodighed i sag om byggegrunde: ”Vi har råbt på initiativ i flere år”

Købmanden i Borbjerg er noget af det første man ser, når man kører forbi byskiltet. Foto: Julie Kærgaard Nyrup

I Borbjerg oplever man efterspørgsel på huse og byggegrunde i byen. I november 2021 lovede borgmester H. C. Østerby handling. Den politiske beslutning om at købe grunde blev truffet af byrådet sidste år. Nu venter man på at få tjekket det sidste jord, for at kunne fremlægge lokalplanen.

Af Julie Kærgaard Nyrup

I november 2021 blev købmanden indviet i Borbjerg. Her var nuværende borgmester H. C. Østerby til stede og holdt en tale. Beboerne gik fra mødet med en forventning om, at der indenfor et år ville stå byggegrunde klar i byen. I foråret 2023 er der stadig mangel på grunde.

”Jeg har sagt, at den politiske beslutning ville være klar i 2022. Det var den også, men lokalplanen mangler de sidste informationer fra den private lodsejer, inden den kan gøres færdig, og den er klar til høring,” fortæller H. C. Østerby.

Den politiske beslutning om at købe grunde af Anders Rasmussen er også godkendt, men efter arkæologiske fund trækker processen ud. Første gravnings fund har betydet, at Slots- og Kulturstyrelsen samt Holstebro museum skulle involveres. Vil man fortsætte med at grave i det område, vil det koste 3 millioner kroner for Anders Rasmussen.

”Kommunen har været hurtige i denne her proces, men det tager tid for Slots- og Kulturstyrelsen og Holstebro museum at gøre færdigt. I uge 12 skal det sidste jord tjekkes, og så skal museet undersøge det, samt fortælle hvad der må og ikke må gøres,” fortæller Anders Rasmussen.

Han håber på, at man efter svar på de sidste prøver, vil kunne ændre bebyggelsesplanen, så det oprindelige projekt kan gennemføres. Det kan dog være, at det er i en lidt anderledes udformning, men på den oprindeligt planlagte placering.

Uenighed om borgmesterens ord

Spørger man næstformanden i Borbjerg Borgerforening Maria Andreassen, var det dog ikke hvad borgmesteren sagde i sin tale. Hun mener, at der blev lovet færdige byggegrunde senest i foråret 2023.

”Grundene ved Anders Rasmussen har der først været tale om det sidste års tid,” fortæller Maria Andreassen.

Ifølge H. C. Østerby indeholder lokalplanen både en plan for nye byggegrunde og dertilhørende sti, som skal føre til skolen. Bliver den godkendt vil processen først for alvor kunne starte. Det betyder derfor, at man må væbne sig med tålmodighed, hvis man er interesseret i at flytte til Borbjerg.

Misforståelsen mellem beboerne og borgmesteren fylder i Borbjerg. Forventningen om hurtigere resultater har skabt frustration hos de lokale ildsjæle:

”Problemet er, at kommunen ikke har taget ansvar og købt noget andet jord, da de så, at det ville tage længere tid. Vi har råbt på initiativ i flere år,” siger Maria Andreassen.

Boliger bliver solgt før de er sat til salg

Flere boliger i Borbjerg når slet ikke at blive sat til salg, før de bliver solgt i skuffesalg, fortæller ejendomsmægler Anders Have fra Nybolig Holstebro. Det betyder også, at når et hus bliver sat til salg i Borbjerg, går der sjældent mere end fire måneder, før det er solgt.

En af dem, som oplever den store efterspørgsel er Maria Andreassen. Ifølge hende vil folk gerne bo i Borbjerg, da der bl.a. er en velfungerende skole med et godt ry samt mange foreninger og sociale arrangementer.

Det positive indtryk af Borbjergs lokalsamfund er også udpræget ved Anders Have. Ifølge ham, er den store efterspørgsmål i Borbjerg bl.a. på grund af den selvforstærkende effekt af unge der flytter til byen. Den korte tur til motorvejen er også en vigtig faktor.

Lejer i Borbjerg overvejer at flytte til Mejrup

For Søren Amby betyder de manglende huse og byggegrunde, at ham og hans familie har boet til leje i Borbjerg i et år. Det er lige så lang tid, som de har ledt efter hus eller byggegrund.

Hvorfor Søren Amby ikke bare vælger en anden by at flytte til, er på grund af det store frivillige engagement i Borbjerg. Den velfungerende skole og købmand tæt på boligområderne er også af vigtig betydning for ham. Udfordringen i at finde et hus eller en byggegrund tærer dog på tålmodigheden.

”Vi er begyndt at kigge på boliger og byggegrunde i Mejrup. Der er meget til salg, men vi vil helst bo i Borbjerg. Den sammenhængende struktur i byen er noget andet her.”

Søren Amby og familien er skrevet op i diverse køberkartoteker, set huse som var sat til salg uden ejendomsmægler samt undersøgt alt ledigt i byen. De få steder, som er tilbage, matcher prisen ikke i indhold, og ellers er det blot for stort og dyrt.