Sygehuset skal nedrives – Holstebro får sig et nyt smørhul

Her ses Holstebro Udvikling markedsføre den kommende udvikling. Sygehuset ses i baggrunden (tv). Fotograf: Nicolai Nyhjem

Holstebro kommune har fået vokseværk. Det gælder både det stigende indbyggertal og byplanlægningen. Det gamle sygehus står nu overfor en massiv forandring, og der går ikke længe før, at borgerne kan se frem til begyndelsen på en forandret og hel ny bydel, hvor de selv kan være med til at forme den.

Af: Nicolai Nyhjem

Sygehusgrunden bliver omdannet til et smørhul i byen, der binder den offentlige transport endnu bedre sammen med resten af byen. Den kommer også til at huse flere af byens eksisterende og kommende borgere.

Nøglen for den nye bydel er genbrug, og det helt store mål og ideal for bydelen vil være, at den bliver CO2-negativ. Virksomheden bag projektet er Arealudviklingsselskabet, og i spidsen for det står direktøren, Thomas Leerberg. Han har derfor inddraget forskellige ideer i sin planlægning for, hvordan den skal blive både bæredygtig og CO2-venlig:

”Vi har fået foretaget en analyse for at finde ud af, hvor meget CO2-binding vi har over en 50 til 100-årig periode med beplantninger, som vi kan få over store dele af sygehusgrunden. Vi har også en materialebank, hvor vi gemmer alle bygningselementer, så de kan genbruges til det nybyg, der kommer. Og så bruger vi også de eksisterende bygninger på grunden.”

Thomas er klar over, at han og resten af bestyrelsen har sat meget høje ambitioner. Det kan ende med blot at være CO2-neutralt eller tæt på. De vælger alle alligevel at stræbe højt, så når målsætningerne indfries, vil tallene være så CO2-venlige som muligt.

Foto: Nicolai Nyhjem

Der kommer ingen konkurrence

Den nye bydel vil foregå som supplement til byen og gågaden, konkluderer Thomas Leerberg. Han understreger, at den ikke bygges for at flytte beboerne fra gågaden ind i de kommende bygninger, men den skal tiltrække de nye tilflyttere og dem længere ude fra byen i alle aldersgrupper:

”Det skal være et sted for alle – både om du er potentielle beboere, om du bor i området, eller om du bare er på besøg. Vi arbejder også på at gøre noget særligt for turisterne, og det vil være rundvisninger og noget virtuel information om området, der skal være på tysk og engelsk.”

Byrådspolitikkerne i Holstebro er også spændte på det kommende projekt. Kenneth Tønning (V), der både er med i Teknisk Udvalg og bestyrelsen i projektet, glæder sig til at se, hvad det skaber af liv i byen:

”Jeg glæder mig til, at det bliver historien om, hvad vi fik – fremfor hvad vi mistede. Jeg håber, det giver noget mere byliv ved, at beboere og erhvervsfolk i den kommende bydel kommer og handler i centrum . Ligesom vi oplevede det, da de tidligere medarbejdere og patienter på sygehuset kom og handlede. ”

 Borgerne bygger med

Under udviklingen har Thomas Leerberg og teamet bag henvendt sig til borgerne og spurgt om ideer. Det skriver de ned. Noget af det får lov til at blive i bogen, mens andet bliver taget op og videreudviklet:

”Mange af de initiativer eller de idéer, som vi har fået i forbindelse med byplanlægningen, er allerede kommet med ind. Vi har specielt fokus omkring en bæredygtig bydel med seniorbolig samt tilbud omkring kulturen i byen, som vi arbejder videre med. ”

Her ses nogle af andre bygninger på grunden, der vil blive bygget om. Foto: Nicolai Nyhjem

En ny ghetto?

Da kommunen ikke står for at bygge om på den nye grund, har de i stedet lavet regler om, at man skal genbruge de eksisterende bygninger. Kenneth Tønning (V) håber, at der kommer investorer med i projektet, der vil etablere kontorer, så det ikke bliver en ny version af Trekanten. Han uddyber, at det er investorerne, som står for, hvordan de ønsker at drive de fremtidige lokaler og boliger.

Derfor forventer han også, at den nye bydel huser en bred del af Holstebros indbyggere, hvor alt fra kontorfolk til unge såvel som ældre mennesker kommer til at kunne nyde byen og de grønne områder.