Johan Dahlgård flytter fra sin startbolig i Holstebro. Han er en af de udsatte unge, der har fået muligheden for støtte gennem en startbolig. Den sociale vicevært Martin Thomsen har hjulpet ham med de udfordringer, han møder i sin hverdag.
Af Kathrine Møller Nielsen
Johan Dahlgård er 21 år og er lige flyttet til Århus efter at have boet knap fire år i en startbolig i Holstebro. Han oplever, at startboligen har hjulpet ham på mange fronter, både når det gælder de huslige pligter, sociale fællesskaber, men også med at fuldføre sin uddannelse.
17-årige Johan Dahlgård flyttede ind i en startbolig på Lokegården i Holstebro i 2019. Her oplevede han, at han gennem den sociale vicevært Martin Thomsen, fik muligheden for at arbejde med nogle af de udfordringer, der hæmmede ham i hverdagen.
”Jeg har ikke særlig meget familie. Min far var ikke i stand til at vise mig, hvordan man gjorde mange ting. Jeg lærte ikke noget husligt hjemmefra, vasketøj, rengøring, opvask. Det hjalp mig, at jeg gennem Martin fik struktureret min hverdag,” siger Johan Dahlgård.
Johan Dahlgård oplever, at han i sit nystartet liv i Aarhus har fået meget ud af at bo i en startbolig. Han er flyttet sammen med en kammerat og startet i et nyt job på et plejehjem.
”Jo mere jeg tænker tilbage, jo mere indser jeg, hvor meget det har hjulpet mig i den lange ende. I dag kan jeg næsten alt det, som jeg ikke kunne dengang,” siger Johan Dahlgård.
Udsatte unge
En startbolig er en bolig for udsatte unge mellem 18-25 år. De får tilknyttet en social vicevært, der hjælper de unge med praktiske problemer og støtter dem, i de udfordringer, der opstår, når de flytter på egen hånd. Formålet med startboligerne er at støtte de unge til at kunne bo selv på sigt. For nogle unge tager det et år, for andre kan det tage op til flere år. Folketinget vedtog i 2012 en lov, der gjorde det muligt at få startboliger i hele Danmark.
NordVestBo har 17 startboliger, hvoraf ti befinder sig i Holstebro. Martin Thomsen er den sociale vicevært, der er tilknyttet boligerne. Han skal hjælpe dem med på sigt at kunne bo selv. Han forklarer, at de har beboere med forskellige problemstillinger:
”Der er en overvægt af vores beboere, der er vokset op med omsorgssvigt og diagnoser i en eller anden grad,” fortæller Martin Thomsen.
Den sociale vicevært som faderfigur
Johan Dahlgård flytter ind på Lokegården med flere udfordringer. Han oplever, at det er svært at gøre rent, han har problemer med at komme i skole og på arbejde til tiden. Han har aldrig lært at lave mad, og ender med at bruge mange af sine penge på fastfood. Han fortæller, at selvom det tager lidt tid, begynder han at blive taknemlig for Martin Thomsens hjælp.
”I starten var jeg mindre modtagelig overfor hjælp, men jeg forstod jo godt, at jeg havde brug for hjælp. Jeg tror helt underbevidst, at jeg begyndte at se Martin som lidt af en faderfigur,” siger Johan Dahlgård.
Martin Thomsen hjælper beboerne på mange områder. Han oplever en større frihed, da han kan hjælpe de unge med de emner, der fylder mest i deres liv.
”Mange af de unge siger, at det handler om trygheden ved at kunne ringe til mig om aftenen eller natten. De har en fornemmelse af, at hjælpen er inden for rækkevidde,” siger Martin Thomsen.