Foråret er kommet, og det betyder, at små ramsløg titter frem i de danske skove. De vitaminfyldte løg kan også findes i skove nær Holstebro, men pas på! Ramsløg forveksles nemt med den giftige liljekonval.
Af Morten Schmidt Klemmensen
Tidligt på foråret dukker de små ramsløg op i skovbunden som en af de første forårsbebudere. De små løg kan kendes på deres karakteristiske grønne blade og naturligvis den umiskendelige løgsmag.
Selvom det først er i april, at ramsløgsbladende vokser sig størst og iklæder sig sin hvide blomsterpragt, er der ingen grund til at vente med at plukke de smagfulde blade. De kan nemlig allerede spises nu.
Hvad kan de bruges til?
Ramsløg er virkelig sunde. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening indeholder de 20-40 gange så meget C-vitamin som citroner.
Der er mange måder, man kan bruge ramsløg i madlavningen, forklarer Bøje Sørensen, der er skovarbejder i Holstebro Kommune på tyvende år:
”De fleste bruger dem til pesto. Du blender simpelthen bare en god håndfuld blade og tilføre olivenolie,” fortæller Bøje Sørensen.
Han ynder selv at putte de smagfulde blade i en burger som erstatning for icebergsalaten.
”Det giver burgeren lidt mere bid,” forklarer Bøje Sørensen.
Hvor findes de?
Det er i skovbunden, man skal kigge, når man er på udkig efter ramsløg. Den vitaminfulde løgplante spirer frem af den bladfyldte jord under høje træer i forårsmånederne, før trækronerne bliver tætte og skærmer for sollyset. Ramsløg er dog forholdsvis sjældne i de vestjyske skove.
”I Østjylland kan man finde dem alle steder. Her skal man vide, hvor man skal lede,” forklarer Bøje Sørensen.
”Man kan finde ramsløg i skoven her ved Skovlund, men også i skoven nær Rydehave Slots Efterskole,” siger skovarbejderen.
Pas på den giftige liljekonval!
Når man er ude og sanke ramsløg, skal man være opmærksom på, at det er den rigtige plante, man kommer hjem med. For det utrænede øje kan ramsløg nemlig let forveksles med den giftige liljekonval:
”Ramsløg ligner liljekonvallen på den måde, at bladende er ens både i farven og i højden. Blomsterne kan også godt forveksles, selvom der er lidt forskel,” fortæller Bøje Sørensen.
Ifølge skovarbejderen er det dog nemt smage forskel:
”Liljekonvallen har en mere syrlig smag, mens ramsløget har sin karakteristiske, kraftfulde løgsmag,” forklarer Bøje Sørensen.
”Det er ikke farligt bare lige at smage på liljekonvallen,” tilføjer han.
En hatfuld ramsløg
Der er med andre ord god grund til at begive sig på skovtur og tage ramsløgsblade med hjem til madlavningen. En gammel tommelfingerregel lyder, at man må samle lige så meget, som der kan være i ens hat.